Ainonkatu

Tammelassa sijaitseva Ainonkatu on saanut nimensä Kalevala-teeman mukaan. Kartoille katu on nimetty jo vuonna 1897. Rantatunnelin myötä Ainonkatu on muuttunut umpikujaksi, kun Naistenlahdenkadun linjausta on muutettu ja Ainonkadun länsipäässä ainonkatu alkuvastassa on kevyen liikenteen väylä. Oma navigaattorinikaan ei tätä muutosta tiennyt ja yritti ohjata

mäkeä ylös.

Ainonkatu sijaitsee aivan Tammelan pohjoislaidalla. Se rajoittuu Osmonpuistoon, jonka takana sijaitsee Osmonmäen kaupunginosa.

ainonkatu portaat

Aakkosjärjestyksessä Ainonkatu on toinen Tammelan kaduista, sen edelle menee ainoastaan Aaltosenkatu.

Ylös Osmonpuistoon johtaa Ainonkadulta useammatkin portaat. Kadun varrella on myös yksi Tampereen väestönsuojista, Osmonkallion väestönsuoja.

Autoliikennettä Ainonkadulla ei tarvitse väistellä. Polkupyöräilijöitä ja kävelijöitä sen sijaan riittää aurinkoisena arki-iltapäivänä. Ensimmäisten talojen jälkeen katu muuttuu keskiosastaan kokonaisuudessaan kevyen liikenteen väyläksi. Autoilijan on siis syytä ennakkoon tietää mihinkä numeroon on menossa, kierroksesta seuraavalle talolle voi muutoin tulla pitkä.

Puiston reunassa olevassa muurissa on mielenkiintoisen näköinen aukko. Oikein sopiva paikka geokätkölle. Tiedossa on kuitenkin, että Osmonpuistossa hieman ylempänä rinteessä oleva kätkö on liian lähellä. Kätköilyharrastus on selkeästi saanut tarkkailemaan ympäristöä ja sen piiloja uusin silmin.

ainonkatu markuksentoriKadun toisessa päässä Tammelan puistokatuun rajoittuvalla tontilla sijaitsee kadun vanhin rakennus.  Arkkitehti Bertel Strömmerin suunnittelema punatiilinen Branderin kenkätehdas valmistui vuonna 1919 ja opiskelija-asunnoiksi se muuntautui TOASin ostaessa rakennuksen vuonna 1999. Nyt tämä Markuksentori on häivähdys Venetsiaa tamperelaisille.

Kadun muut rakennukset ovat selkeästi nuorempia, tosin nekin tyylinsä perusteella useammalla eri vuosikymmenellä rakennettuja. Kadun alkupään näkymän täyttää Peltokadun päähän juuri valmistunut tornitalo.

Takaisin autolle Ainonkadun alkupäähän kävellessä on pakko kurkistaa muurin koloon – tyhjähän se on.

Tammela

ainonkatu keskiosa

Tammela ei ole varsinaisesti kaupunginosa, vaan on kahden kaupunginosan muodostama alue. Se koostuu Tampereen XV ja XVI kaupunginosista ja rajoittuu etelässä Itsenäisyydenkatuun, lännessä ratapihaan, pohjoisessa Kekkosentiehen ja idässä Kalevan puistotiehen. Myös Tullin alue Sorsapuistoineen, etelään Kalevantiehen saakka, sekä Osmonmäki lasketaan usein kuuluviksi Tammelaan. Tulli ja Osmonmäki ovat kuitenkin omia kaupunginosiaan eivätkä kuulu Tammelaan. Wikipedia

Yksi kommentti artikkeliin ”Ainonkatu

  1. Paluuviite: Anteronkatu | Tampereen kaduilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.