Ansakatu

Seuraavaksi vuorossa on entisajan pyyntivälineet -ryhmään kuuluva, 1950-luvulla kaavaan tullut Ansakatu Kissanmaalla. Tällä omakotitaloalueella olen jo käynyt aiemminkin, muutaman kadun päässä sijaitsevalla Ahmankadulla. Ansakatu ei paljon Ahmasta poikkea. Täälläkin kadun varrelta löytyy ainoastaan vanhoja omakotitaloja, joissa kaikissa pihat näyttävät viihtyisiltä ja hoidetuilta. Tykätäänkö puutarhanhoidosta, pitääkö ryhmäpaine kuosissa vai onko kotikutoiset romuttamot kenties piiloteltu niiden muutamien korkeiden pensasaitojen taakse?ansankatu paluu

Katu on hiljainen, eikä sillä lisäkseni ole muita kulkijoita kumpaankaan suuntaan. Muutaman pensasaidan takaa kuuluu iloista rupattelua ja nenään osuu muutamankin kerran herkullinen ruuan tuoksu sekä kukkien tuoksua.

Kadun loppupäässä on mielenkiintoisen näköinen polku, jonka täydessä lehdessä olevat puut ja pensaat peittävät. (Kyllä, kirjoitustahtini laahaa, kuviakaan on turha väittää lokakuun tuhnusäissä otetuiksi.) Menomatkalla kurkin vain varovaisesti, kun en ole varma onko perillä piha vai yleistä tilaa. Paluumatkalla rohkenen pidemmälle ja sieltä löytyykin pieni aukea, rakennus ja rojua. Kuin olisi päätynyt lavasteiden taakse teatterin bäkkärille.

Kissanmaa

ansakatu kujaKissanmaa sijaitsee Tampereen itäosassa. Alueen tunnetuin rakennus on Suomen ensimmäinen jäähalli Hakametsä.
Kissanmaa on nimenä esiintynyt ensimmäisen kerran vuonna 1913, kun alue liitettiin Tampereeseen Hatanpään maakaupan yhteydessä. Kissanmaalla viitattiin kapeaan metsäiseen alueeseen, joka ulottui Näsijärveltä Iidesjärvelle. Nimi esiintyi myös vuoden 1916-17 osoitekartassa, jolloin maa-alueita nimettiin eläinten mukaan. Suuret palstat nimettiin isojen eläinten mukaan, kun taas pienet ja mitättömät alueet saivat pienten eläinten nimiä.
Kissanmaa-nimi olisi siis annettu kuvastamaan alueen pienuutta. 
Nimitys saattaa myös johtua siitä, että alueella tavattiin ilveksiä vielä 1800-luvun lopulla. Nimen taustalla saattaa olla myös palstannimi Kissankorpi, joka esiintyi Hugo Hackstedtin vuonna 1869 laatimassa kartassa Hatanpään kartanon tiluksista.[Wikipedia]

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.