Aitovuorentie

Seuraavaksi matka vie Aitovuorentielle Olkahisten kaupunginosaan. Tästähän kävelymatkani jo kertaalleen kulki ohitse Aitolahdentietä kävellessäni.

aitovuorentieAitovuorentien pituus kartalta katsottuna on nelisensataa metriä. Ennakkoon on toki tiedossa, että reissusta tulee huomattavan paljon lyhempi, jos en halua päätyä kertomaan tekemisistäni puolustusvoimille.

Tien päässä odottaa yllätys. Vielä marraskuussa, viimeksi tästä ohi kävellessäni, tien päässä oli viitta Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskukseen. Nyt kyltti sekä sen jalat ovat kadonneet paikoiltaan. Onko keskus muuttanut, vai hämätäänkö näin mahdollista vihollista, joka ei käännykkään pihaan opasteiden puuttuessa?  Ennen Aitovuorentie oli osoite myös aluelennonjohdolle, se muutti paikalta Vantaalle 1.6.2018.

Muuton yhteydessä lennonjohdon kiinteistö siirtyi kokonaan puolustusvoimien käyttöön. Samoihin aikoihin tien varressa olevien geokätköjen omistajille ilmoitettiin, että kätköt tulisi siirtää pois alueelta.

Aitovuorentien varrella on muutamia asuintalojakin aivan Aitolahdentien varressa. Lisäksi kartoilla löytyy yksi osoite pidemmällekin, mutta Tampereen

aitovuorentie puolustusvoimat

Seis, stop, sotilasalue.

yhdyskuntalautakunta on kokouksessaan 27.11.2018 ehdottanut Aitovuorentie 11:tä koskevan asemakaavahankkeen keskeyttämistä ja lakkauttamista. Outoa olisikin, jos alueelle joku vielä saisi omakotitaloa rakentaa.

Kävelyni katkeaa huomattavasti aiemmin, kuin olin odottanut. Pienen mutkan takaa, jo reilun sadan metrin päässä tien varressa on kyltti, joka kieltää liikkumisen sotilasalueella. Kyltin takana on edelleen Finavian opaskyltti ja tyhjä parkkialue. Tiirailen hetken ympärilleni ja mietin moneenko valvontakameraan olen kävelylläni päätynyt. Ja kuinka pitkälle kameroiden valvonta tiellä mahtaakaan yltää.
Vuonna 1995 Aitovuorentiellä menetti henkensä 15-vuotias tyttö Tamperetta ja kenties koko maata kuohuttaneessa puukotuksessa. Tapahtuma tosin oli niin nopea, että sitä tuskin olisi valvontakameroiden avulla voitu estää.

Näppään muutaman turistikuvan kyltistä, bunkkerista ja parakeista. Aika kääntyä takaisin ennen kuin käännytetään.

Olkahinen

 

johtamiskeskus.png

Vielä marraskuussa 2018 Aitovuorentiellä opastettiin Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskukselle.

Olkahinen on noin 2000 asukkaan kaupunginosa Näsijärven rannalla Koillis-Tampereella. Alue sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Tampereen keskustasta ja noin viiden kilometrin päässä Koilliskeskuksesta. Olkahisen naapuritilastoalueita ovat Tasanne, Ojala, Nurmi, Niihama sekä Kangasalan kunnan puolella Ruutana.

 

Olkahinen kuului Aitolahden kuntaan vuoteen 1966 asti, jolloin kunta liitettiin Tampereeseen. Olkahisen (Olkaisen) torppa mainittiin Hatanpään kartanon omistajan Idmanin kirjeessä vuodelta 1837. Olkahisen tila liitettiin myöhemmin Ketaran tilaan. Alueen ensimmäinen asemakaava vahvistettiin vuonna 1976. [Wikipedia & Louhivaara]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.