Asuntilanjärvi

Seuraavalle kadulle on taas kotoa hiukan matkaa, kun vuorossa on Kämmenniemen pohjoisosassa sijaitseva, reilun kilometrin mittainen Asuntilanjärvi.

Asuntilanjärvi kulkee peltoja halkoen kohti metsän reunaa. Näin alkutalvesta kaupunkilaisporon on vaikea määritellä mitä korren päässä kenties syksyllä on tuleentunut.

Sen verran syrjässä Asuntilajärvi on, että ainoa ääni ympäristössä on hiekan rahina askelten alla. Varjopaikoissa on hiukan lunta ja siellä tien pinnassa on havaittavissa, että samaa reittiä on lähiaikoina kulkenut ainakin orava, jänis ja tirppa.

Puolivälin jälkeen lehdettömien oksien välistä vilkkuu järven pinta ja pian Asuntilanjärvi kaartaa Asuntilanjärven rantaan. Kevyesti reunoiltaan jäätyneen järven vastarannalla häämöttää Terälahden maalaismaisema.

Kämmenniemi

Kämmenniemi on Tampereen kaupunginosa, tilastoalue sekä taajama entisen Teiskon kunnan alueella. Kämmenniemestä on matkaa Tampereen keskustaan noin 25 kilometriä. Kämmenniemessä sijaitsee mm. Paarlahti, jota Asuntilanjärvisanotaan Suomen ainoaksi vuonoksi. Virallisten määritelmien mukaan se ei kuitenkaan täytä vuonon tunnusmerkkejä.

Kämmenniemi mainittiin vuoden 1540 maakirjassa viiden talon kylänä nimellä Kemmenniemi, myöhemmin myös muodossa  Kemenniemi. Pysyvää asutusta tiedetään olleen alueella ainakin jo 1300-luvulta lähtien. Aluksi kappeliseurakuntana  Messukylään kuulunut Teisko itsenäistyi vuonna 1860. Vuoden 1972 alussa Teiskon kunta liitettiin Tampereen kaupunkiin ja Kämmenniemen ensimmäinen asemakaava vahvistettiin pian kuntaliitoksen jälkeen. [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.