Aakkosjärjestyksessä Lakalaivan ensimmäinen katu on noin 250 metriä pitkä Asentajankatu. Tämän kärkisijan lisäksi katu on toisellakin tapaa merkittävä: Asentajankadun kävelyn myötä voin myös kääntää vihdoin Louhivuoren kirjan aakkosellisesta hakemistosta ensimmäisen kerran sivua.Täällä piti alkujaan olla asuinalue, mutta sitten ilmaantuikin linjaus moottoritielle ja sen myötä Lakalaivasta tuli teollisuusale. Asentajankatu ilmestyi kaavaan vuonna 1964 ryhmänimen ”autoalan yritykset” alle.
Heti alkupäässä onkin autohuolto, jossa aikanaan lähistöllä asuessa tuli kerran poikettuakin. Syy ei ole enää muistissa, ehkä jokin ranskalainen erikoisongelma. Tai ehkä sittenkin vain tylsä katsastus ja sitä edeltävä huolto.
Sunnuntaina alueella on hiljaista ja loskassa saa tallustaa rauhassa loivaa alamäkeä pitkin kohti kiertoliittymää. Lakalaivan alueelle on näitä ympyröitä ilmaantunut viime vuosina paljon, ehkä liikennemäärät ovat kasvaneet ja saaneet aikaan tarpeen. Tai sitten jossain on ylimääräistä asvalttia ja se saadaan käytettyä kätevästi ylimääräisten kiemuroiden avulla. Jalankulkijoille täällä autoilualueella ei ole erillisiä kulkuväyliä, mutta eipä tänne taida kukaan jalkaisin tulla asioimaan tai huvikseen haahuilemaan.
Liikenneympyrän jälkeen tien varrella odottaa kulkijaa erikoisen näköinen metalliketjuilla varmistettu portti. Teollisuusalueella rönsyilevät lehdet ja oranssien kukkien meri on melko hämmentävä, mutta ehkä hiukan piristävä näky. Kukkien tuijottelun jälkeen matka jatkuu vielä pienen mutkan taakse, jonne on kätkeytynyt paikallinen Poppamies erilaisine demonisine taikaliemineen.
Lakalaiva
Lakalaiva sijaitsee kaupungin eteläisessä osassa, muutamia kilometrejä Tampereen keskustasta. Teollisuusalueen läpi kulkee Tampereen kehätie ja alueen itäosaa sivuaa Helsingistä tuleva valtatie 3. Lakalaiva rajautuu etelässä ja lännessä Peltolammiin, lännessä myös Sarankulmaan ja Härmälään. Pohjoisessa Rautaharkkoon ja Nirvaan, idässä Lahdesjärveen,
Alue kaavoitettiin 1950-luvulla omakotialueeksi, mutta sen halki linjattiin moottoritie vuonna 1964 ja alue muuttui teollisuuskäyttöön. 1990-luvun lopulle saakka alueella sijaitsi pääosa Tampereen autoliikkeistä ja alueen kadunnimistö viittaakin pääasiassa autoalan yrityksiin.
Lakalaivan nimen alkuperäksi on arveltu sanaa lakka, laka ’ulkorakennuksesta ulkoneva katos, leveä räystäs’ ja niittyä merkitsevää sanaa lauka, lauva.
Lauva on todennäköisesti muuttunut ”laivaksi” asiantuntemattoman kirjurin käsissä tai kansan suussa, kun sanan oikeaa merkitystä ei enää ymmärretty. Voidaan päätellä, että Lakalaivan alkuperäinen nimi on ollut *Laka(ladon)lauva, josta nimi on lopulta kirjurinjohdoksen tai kansanjohdoksen myötä saanut nykyisen muotonsa. [Louhivaara]