Apilaraitti

Vielä oli yksi apila kolmikossa jäljellä ja suunta kohti Apilaraitiksi nimettyä kevyen liikenteen väylää. En ollut alkuun varma sisällytänkö tätä lainkaan kävelyyn, mutta kun Apilakatua kävellessäni huomasin kulmassa tököttävän nimikyltin, niin pakkohan sinne oli palata.

Reilu satametrinen Apilaraitti toimii hyvänä oikoreittinä jalan ja pyörällä apilaraittiaMyllypuronkadulta Mesiheinänkadulle kulkeville. Mesiheinänkatu on jemmattu kaarevan Apilakadun keskelle, joten sinne kulku olisi ilman raittia pidemmän koukauksen päässä. Säästöä jokunen sata metriä, joka voi tuntua maratonilta hinkkaavien kenkien ja painavien kauppakassien tai lenkottavan takavanteen kanssa.

Raitin alkupätkällä pensasaidat on leikattu alas ja lehdettömien rankojen ansiosta tie on avaran tuntuinen. Apilakadun ylittämisen jälkeen toisen puolen valloittaa rehevä kuusiaita. Maassa on pala katkennutta jääkiekkomailaa. Päättyikö täällä jonkun tulevan Granlundin ura.

Ikuri

apilaraittiIkuri sijaitsee kaupungin länsipuolella lähellä Nokian rajaa. Se rajoittuu Haukiluomaan, Tesomajärven kaupunginosaan, Kalkkuun sekä Myllypuroon. Ikuri on pääosin omakotitaloaluetta, mutta siellä sijaitsee myös Virontörmän kerrostaloalue, jota monasti kutsutaan epävirallisesti Länsi-Tesomaksi.
Nimenä Ikuri esiintyy jo 1500-luvulla veroluetteloissa: Ikurin tilaa oli viljellyt Niilo Ijkuri hänen jälkeensä Simo Ikuri. Ikuri tuli kaupunginosan nimeksi vuonna 1948 hyväksytyn asemakaavan myötä. Ikuriin laadittiin melko pian myös lisäasemakaava, jonka alue käsitti Tohlopintien, nykyisen Tesomankadun ja Tesomajärven välisen alueen nykyisen Länsiportin tienoille asti. Tätä lisäasemakaavaa ei kuitenkaan toteutettu.
Osin Ikurissa sijaitsevan Myllypuron luonnonsuojelualueen puronvarsilehdot on luokiteltu luontopoliittisesti arvokkaaksi Natura-kohteeksi. Ikurista on lähtöisin monia julkisuudessa tunnettuja henkilöitä kuten Aarne Honkavaara, Lauri Marjamäki ja Pate Mustajärvi. [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.