Antinkatu

Härmälä osui järjestyksessä mukavaan väliin, kun pääsimme samalla reissulla tutkimaan lähistöllä myynnissä ollutta omakotitaloyllätystä. Härmälästä ei tällä kertaa tullut uutta kotialuetta, mutta noin 280 metriä pitkä Antinkatu on nyt kävelty.

Härmälä itsessään on alue, jonka sijoitan jostain syystä aina Pirkkalaan. Vuosien oma tamperelaisuuteni ei ole riittänyt käsitystä korjaamaan, vaan kerta toisensa jälkeen häkellyn Härmälän tamperelaisuudesta, joskus jopa avaan kartan epäuskoisena asian tarkistaakseni. antinkatu

Antinkatu sai nimensä vuonna 1925 ja kuuluu ryhmään, joka on nimetty miesten etunimien mukaan. Kaikkiaan tässä porukassa on yksitoista katua. Louhivaaran mukaan nimi on ilmeisestikin tullut Härmälän entisen tilan isännältä, mutta varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

Vaikka Antinkatu on syvällä vanhalla omakotitaloalueella, on se kuitenkin eräällä tavalla alueen laidalla. Sen toisella puolella sijaitsevat nimittäin niin päiväkoti, koulu kuin kirkkokin puistoineen. Kadun alkukulmassa sijaitsi aikanaan vanha yleinen sauna, jota

antinkatu kalteritango

Laitoksen kalterikerrokset.

Härmäläseuran nettisivujen mukaan on kutsuttu Ryssän saunaksi sen omistaneen venäläisen emigrantin vuoksi. Muita lähteitä en kutsumanimelle nopealla haulla löytänyt.

Tunnelma kadulla on sunnuntaina aamupäivällä rauhallinen, liikennettä ei ole ollenkaan. Ainoat elonmerkit ovat nähtävillä vasta kadun päässä sijaitsevan tontin ympärillä. Muutama vuosi sitten tontilla sijaitseva rakennus paloi ja kunnostustyöt ovat käynnissä. Osittain suojellulla alueella työt ovat tarkoin säänneltyjä. Aamulehti teki jutunkin korjaustöistä, valitettavasti vain maksaville lukijoilleen, joten jätän linkin pois.

Jaa miksikö ei edes harkittu sitä taloa täältä puutaloidyllistä? — Kiinteistönvälittäjä ilmeisesti löysi potentiaalisemmat ostajat, sillä hän ei koskaan lähettänyt mitään lupaamaansa materiaalia.

Härmälä

laskettelu kiellettyHärmälän kadunnimistön erikoisuutena – ilmailuaiheisten kadunnimien ohella – on suuri ryhmä kadunnimiä, joiden aiheena ovat miesten etunimet. Oletettavasti Antti, Heikki, Mikko ja Matti ovat olleet entisen Härmälän kylän talojen isäntiä, mutta nimien valintaperusteet eivät selviä asiakirjoista.
Härmälä mainittiin vuoden 1540 maakirjassa Pirkkalan pitäjän Tammerkosken jakokuntaan kuuluvana kylänä, jossa oli kaksi taloa. Nimi juontuu todennäköisesti sanasta härmä, mutta taustalla saattaa olla myös saksalaisperäinen nimi Herman.  Alue tuli virallisesti osaksi Tamperetta vuonna 1920 ja kaupunginosa perustettiin 1925.
Härmälän naapureita ovat Pyynikki, Hatanpää, Rantaperkiö, Lakalaiva, Sarankulma sekä Pirkkalan kunta. Siellä sijaitsevat mm. Lepolan huvila, Messuhalli ja Härmälän leirintäalue.
Härmälä liittyy Suomen ilmailuhistoriaan sen alkuvaiheista lähtien. Tamperelainen Adolf Aarno teki ensimmäisenä suomalaisena lentoyrityksen ranskalaisella yksitasoisella Demoiselle-koneella Pyhäjärven jäällä Härmälän edustalla huhtikuussa 1911.
Tampere-Härmälän lentoasema valmistui vuonna 1936 ja oli Suomen toinen siviili-ilmailun maakenttä Turun Artukaisten jälkeen. Nykyisin lentokentän paikalla sijaitsee Ilmailunkatu taloineen. [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.