Antilankuja

Seuraavaksi suunta on kohti Koikkaria ja vuonna 1973 uudelleen nimettyä Antilankujaa. Sitä ennen tämä noin 70 metriä pitkä kuja tunnettiin parikymmentä vuotta nimellä Annalankuja.Uuden nimen takana on Louhivaaran Tampereen kadunnimet -kirjan mukaan entinen Koivistonkylän johtajaopettaja Yrjö Antila, joka toimi vuodesta 1934 alkaen aina 50-luvulle saakka Koivistönkylän johtajaopettajana. Netistä ei tästä opettajasta valitettavasti enempää tietoa löytynyt. antilankuja

Kuja kulkee muutaman omakotitalon ohitse ja kirjaston vierustaa. Ikkunoiden takana näkyy ihmisiä pöytien ääressä lukemassa (siellä kirjaston puolella siis).
Kirjaston ja myös samassa rakennuksessa sijaitsevan Koivistonkylän koulu osoitteeksi on ilmoitettu viereinen katu, mutta täältä Antilankujan puolelta näyttää väki kulkevan vilkkaasti sisään ja ulos. Vaikka kirjastossa tuleekin jonkun verran käytyä, en täällä ole kertaakaan käynyt. Kenties vierailun aika on viimeistään sitten, kun kuljen rakennuksen toisella seinustalla kulkevan kadun. Saas nähdä onko silloin vielä kirjastoa olemassa.

Rakennuksen takana on päällystetty piha parkkipaikkoineen. Vähän kolkkoa kadun alussa olleiden koivujen ruskan viime häivähdyksen väri-ilottelun jälkeen. Yhtä ankealta näyttää umpikujan päässä olevalla pienellä mäennyppylällä oleva aidattu leikkipuisto, jossa ei ketään alkuillasta ole.

Koivistonkylä

kirjastoKoivistonkylä rajoittuu pohjoisessa Nekalaan, lännessä Rautaharkkoon, etelässä lähinnä Taatalaan ja idässä Veisuun.
Koivistonkylä on nimetty Messukylän henkikirjakylään kuuluneen Koiviston torpan mukaan. Torppari Aukusti Koivisto lunasti tilan itsenäiseksi 1920-luvulla. Samaan aikaan alueelta alkoi vilkas rakentaminen ja 1940-luvun puoliväliin mennessä sieltä oli lohkottu jo noin 400 tonttia. Koivistonkylä siirtyi Tampereen kaupunkiin Messukylän kuntaliitoksessa vuoden 1947 alussa.
Koivistonkylän Eka-Market oli Suomen ensimmäinen varsinainen automarketti. Samaan rakennukseen tuli myös Suomen ensimmäinen itsepalvelu-Alko. [Wikipedia & Louhivaara]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.