Jos aiemmin on tuntunut lyhyillä kaduilla käveleminen pihoilla liikkumiselta, niin Tahmelassa nelisenkymmentä metriä pitkällä Anna Liljan kadulla tunne on kuin nousisi ajoluiskaa suoraan keskelle takapihaa.
Googlen kuvausauto on Anna Liljan kadulla ajellut kymmenen vuotta sitten, joten maisemassa oli tapahtunut melkoisesti muutosta. Rivitalot olivat ennallaan, mutta valtavat syreenit olivat päivittyneet uuteen tummaan asuinrakennukseen.
Rampin päällä – tai siis kadun puolivälin jälkeen – on istutusten vieressä pieni hiekkalaatikko leluineen. Oikeasti se näyttää kukkapenkin pätkältä, josta istutukset on riivitty pois ja tilalle kaadettu sangollinen hiekkaa. Joko lapsuudessani laatikot olivat suurempia, tai sitten suuruusvaikutelma johtuu 80-luvun jälkeen pituutta kasvaneista koivistani.
Mäen päällä kadun loppuosa on nopeasti katsastettu. Perällä portaat johtavat korotetuille takapihoille autokatosten yläpuolelle. Istutukset antavat asunnoille hyvin rauhaa, vaikka tuskin tännekään kukaan vahingossa eksyy. Kotona vielä jälkeenpäin pääsin tutustumaan sisätiloihinkin, kun netissä roikkuu edelleen kiinteistönvälittäjän tekemä myyntivideo eräästä asunnosta.
Anna Lilja
Lyhyelle kadulle nimensä antanut Anna Lilja oli merkittävä hahmo naisten liikunnan kehittämisen parissa. Hän oli mm. perustamassa Suomen ensimmäistä urheiluopistoa, Varalan urheiluopistoa vuonna 1908.
Tahmela
Tahmela sijaitsee Ylä-Pispalan ja Pyynikin välissä Pyhäjärven rannalla. Se on saanut nimensä samannimisen, vuoden 1870 aikoihin rakennetun, Selinintien varrella sijainneen torpan mukaan.
Tahmela liitettiin Pohjois-Pirkkalan kunnasta Tampereen kaupunkiin vuonna 1937. Asemakaava vahvistettiin vuonna 1945. Siellä sijaitsevat mm. Varalan urheiluopisto, palstaviljelyä ajava Kurpitsaliike ry sekä kulttuurikeskus Hirvitalo. Varalassa sijaitsi myös hyppyrimäki, joka on purettu 1980-luvulla.
Yksi tunnetuimmista tahmelalaisista on runoilija Yrjö Jylhä. [Wikipedia & Louhivaara]