Almankuja

Almanahteen jälkeen ei pitkälle tarvitse seuraavalle kadulle siirtyä. Almanahteen alkupäästä erkanee toinen Almalta nimensä saanut, lyhyenlyhyt Almankuja.

Almankujalle päästäkseen pitää ensin lähteä tallaamaan uudelleen Almanahdetta almankuja alustajokunen metri ylämäkeen. Sen jälkeen edessä onkin noin 30 metriä pitkä kuja, joka johtaa muutamalle talolle. Olo on siis taas kerran, kuin takapihalla kävelisi. Onneksi tällä takapihalla sentään on asfalttipinnoite, joka tuo ympäristöön urbaanin ja julkisemman fiiliksen.

Kuja on nopeasti kävelty toiseen päähän, jossa vastassa on matala kaide. Jäljistä päätellen kujaa käytetään kulkuväylänä alhaalla notkossa sijaitsevan rivitalon suuntaan. Kujan kanssa risteävä Almanahde saa aikaan hauskan efektin vastapäätä sijaitsevan talon kanssa. Olo on kuin suuremmillakin Hollywoodin kukkuloilla vinoa katua -tai kenties taloa katsellessa.
On siis hyvä kävellä takaisin kadun alkuun, hypätä limusiiniin ja suunnata kohti seuraavia episodeja.

Lukonmäki

almankuja lopusta

Almankuja lopusta alkuun.

Lukonmäki sijaitsee Kaakkois-Tampereella rajoittuen lännessä Hervannan valtaväylään, etelässä Hervantaan, idässä Kaukajärven kaupunginosaan ja pohjoisessa Viialaan ja Turtolaan.

Lukonmäen nimen pohjana on vanha paikannimi. Rinnakkaisniminä ovat olleet myös Lukonojanahde, Kilometrimäki ja Pitkäahde. On esitetty, että Lukonmäki olisi saanut nimensä siellä asuneesta torpparista Matti Lukosta, mutta todennäköisemmin luonnonpaikka Lukonmäki on antanut nimen torpalle.
Hämäläismurteissa lukko tarkoittaa paitsi ’sulkemiseen tarvittavaa esinettä’, myös ’syvää ja jyrkkäreunaista notkoa, kuoppaa tai painannetta harjussa tai mäessä’. Jälkimmäinen sopii hyvin Lukonmäen topografiaan. Alueelta tunnetaan luonnonpaikka Lukonoja, jonka varrella sijainnut Turtolan talon Lukonojan torppa mainitaan isonjaon kartassa vuodelta 1784. [Wikipedia & Louhivaara]

2 kommenttia artikkeliin ”Almankuja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.