Almanahde

Seuraavaksi suunta on kohti Lukonmäkeä ja katua, joka ei ole nimeltänsä katu, polku, eikä muukaan kulkuväylää suoraan mieleen tuova, vaan Almanahde.

Ahde taasen on rinne, mäki, Matti tai Hilkka. Alueella on tunnettu paikka Almanahde, almanade ponttojoka on saanut nimensä kyseisellä ahteella asuneesta Alma-nimisestä naisesta.  Paikannimi on siirretty suoraan sellaisenaan kadunnimeksi ja Almanahde ilmaantui kaavoihin vuonna 1973.

Almanahde alkaa ja päättyy Pirjonkaivonkadulta, muodostaen silmukan sen pohjoispuolelle. Katu sijaitsee varsin mäkisessä maastossa, melkoisella ahteella on Alma siis aikanaan asustellut. Ensin startti ylämäkeen, jonka jälkeen notkoon ja muutaman kerran mäkeä ylös ja alas. Vaikka kevät pukkasikin jälleen lumisateen, ei kadulla sentään tarvitse liukastella. Kadun alkuun on varmuuden vuoksi pystytetty kilpi, jossa varoitetaan, ettei pientaloalueen jalkakäytävillä ole talvikunnossapitoa.

Noin 400 metriä pitkä katua reunustavat omakotitalot. Pääosa kadulle näkyvistä pihoista on vielä talvimoodissa, osalla keväästä on jo jonkinmoinen aavistus. Täällä osa tonteista on mukavan väljiä, eivätkä nykyisiä postimerkin kokoisia pieniä tilkkuja, joilla voi lähes pistää pään omasta ikkunasta ulos ja suoraan naapurin ikkunasta sisään,

Kadulla on hiljaista, mitään turhaa liikennettähän tällä lenkillä tuskin on. Kierroksen aikana vastaan tulee yksi auto ja nurkan taakse Keissunkadulle livahtaa yksi koiranulkoiluttaja.

 

Lukonmäki

almanahdeLukonmäki sijaitsee Kaakkois-Tampereella rajoittuen lännessä Hervannan valtaväylään, etelässä Hervantaan, idässä Kaukajärven kaupunginosaan ja pohjoisessa Viialaan ja Turtolaan.

Lukonmäen nimen pohjana on vanha paikannimi. Rinnakkaisniminä ovat olleet myös Lukonojanahde, Kilometrimäki ja Pitkäahde. On esitetty, että Lukonmäki olisi saanut nimensä siellä asuneesta torpparista Matti Lukosta, mutta todennäköisemmin luonnonpaikka Lukonmäki on antanut nimen torpalle.
Hämäläismurteissa lukko tarkoittaa paitsi ’sulkemiseen tarvittavaa esinettä’, myös ’syvää ja jyrkkäreunaista notkoa, kuoppaa tai painannetta harjussa tai mäessä’. Jälkimmäinen sopii hyvin Lukonmäen topografiaan. Alueelta tunnetaan luonnonpaikka Lukonoja, jonka varrella sijainnut Turtolan talon Lukonojan torppa mainitaan isonjaon kartassa vuodelta 1784. [Wikipedia & Louhivaara]

Yksi kommentti artikkeliin ”Almanahde

  1. Paluuviite: Almankuja | Tampereen kaduilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.