Alkukuja

Kaiken alku onkin Hervannassa, Alkukujalla. Tämä kaavaan vuonna 1982 merkitty Kanjoninreunan lyhyt poikkikatu on mitaltaan noin kuusikymmentä metriä ja sen ympärillä on kaikkiaan neljä omakotitaloa.

alkukuja alusta

Alkukuja alusta loppuun.

Huhtikuun alun yllätyslumipyry peitti Alkukujankin. Aamuvarhain tiellä oli ennalta vain yhdet renkaanjäljet, joten olo oli vielä hieman enemmän takapihoille tunkeutuva.

Alkukujan nimi kertoo simppelisti sen sijainnin Kanjoninreunalla. Siitä seuraavat kadut ovat Välikuja, Keskikuja, Yliskuja ja Reunakuja. Hieman mielikuvituksellisempia sentään, kuin Ensimmäinen, Toinen ja Riittävä Määrä Muita Numeroita.

Jalanjälkeni jäävät hankeen kahta puolta tietä. Alueella selkeästi tiedetään kenen täällä pitäisi liikkua, sillä lähistön omakotitaloasuja jää täysin estottomasti autostaan tuijottamaan ylimääräistä tien päässä seisojaa.

Hyppään autoon ja poistun häiritsemästä omakotitaloalueen rauhaa. Samaan aikaan Alkukujaa pitkin lähestyy jo seuraava kävelijä. Aamuruuhkan tuntua.

Hervanta

alkukuja lopusta

Alkukuja lopusta alkuun.

Hervanta on Suomen suurimpia ja tunnetuimpia lähiöitä.  Nykyisen Hervannan alueella oli ennen 1970-lukua vain muutamia maatiloja ja peltoja sekä paljon kivikkoista louhikkoa ja metsää. Kaupunginosan suunnittelu aloitettiin silloisen kaupunginjohtajan Pekka Paavolan aloitteesta 1960-luvun lopussa, koska kaupungilla oli tarve rakentaa paljon asuntoja edullisesti. Kantavana ajatuksena oli yhdistää asuntoalue, korkeakoulualue ja teollisuusalue yhdeksi kokonaisuudeksi, mahdollisimman omavaraiseksi tytärkaupungiksi.

Hervannan reuna-alueille on rakennettu laajoja rivi- ja omakotialueita, ja aina 2000-luvun alkuun asti Hervanta oli erittäin lapsi- ja nuorisovaltainen kaupunginosa. 2000-luvulla väestörakenne on muuttunut jonkin verran iäkkäämpään suuntaan.
Varsinainen Hervannanmaa oli Lempäälän ja Messukylän talojen takamaita, ja se sijaitsi nykyisen Hervannan eteläpuolella, Tampereen ja Lempäälän rajoilla. 1800-luvun alussa Hervannanmaalle alkoi lopulta muodostua vakituista asutusta. Hervannanmaan vanhimpia taloja ovat Matinlahti ja Vormisto (Tampereen puolella) ja Hervanta, Meru ja Morikka (Lempäälän puolella). [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.