Alasjärvenranta

Alasjärvenranta meinasi ihan mennä ohitse, kun en nimiluettelosta ymmärtänyt kaduksi, vaikka täällä on monasti tullut käytyä. Jotenkin se kuulosti niin paljon enemmän biitsiltä, kuin Tamperelaiselta kulkuväylältä.

alasjärvenranta tunneli

Takahuhdista Niihamaan.

Tien päässä on heti ajokielto poikkeuskilpineen. Autoilijan on siis heti syytä tietää, onko matkalla tontille tai rannalle tai fribakentälle. Silloin ajo on ihan ok. Tien alusta on myös mahdollista tuikata kulmauksen matonpesupaikalle ennen kieltokylttejä. Vuodenajan huomioon ottaen liikkeellä on yllättävän paljon niin uimareita, kuin frisbeen heittelijöitäkin, sillä vastaan tulevaa liikennettä riittää useamman auton verran.

alasjärvenranta koppiNoin neljäsataametrinen Alasjärvenranta tekee pienen koukkauksen ja johdattaa kulkijat 12-tien alitse kohti Alasjärveä. Tien alkupää on Takahuhtia, mutta tunnelin jälkeen siirrytään Niihaman puolelle.

Tuhritun tunnelin jälkeen Alasjärvenranta kaartaa oikealle, johon ohjaa uimarannan kyltti. Lisäksi tien varteen on ladattu kieltomerkki kilpineen muistuttamaan moottoriajoneuvon ajokiellosta ja uimarannan parkista.

Tie ei taida olla kunnossapitoluokitukseltaan kovin korkealla, sillä urat ovat yli kymmensenttiset ja aivan umpijäässä. Sen kummemmassa kunnossa ei ole parkkipaikkakaan, jolla on muutamia autoja parkissa. Ranta on tyhjä, jäälläkään ei ketään näy, vaikka se varmasti vielä pilkkijät kantaa.

Kieltokylteissä muistutetaan koirakurista. Ilmassa on jo sen verran kevään tuntua, että jokakeväisen,alkavan koirankakkakeskustelun voi lähes haistaa ilmassa.

Takahuhti

kiellettysallittuItä-Tampereella sijaitsevan Takahuhdin naapureita on idässä Pappila, etelässä Ristinarkku, lännessä Huikas ja Ruotula sekä pohjoisessa Niihama. Takahuhti liitettiin Tampereen kaupunkiin Messukylän kuntaliitoksen yhteydessä vuonna 1947 ja ensimmäinen asemakaava vahvistettiin vuonna 1952.

Alueelta löytyy monia esihistoriallisen ajan asuinpaikkoja ja löydöksiä. Tehtyjen muinaislöytöjen perusteella on päätelty, että Takahuhdin kylässä on ollut kiinteää asutusta rautakaudelta lähtien ja että taloja oli kylässä tuolloin neljä.
Kylän vaikutuspiiristä tunnetaan neljä rautakautista kalmistoa; Kartanonsaaren, Kukkoinkiven, Veijanmäen ja Pappulan kalmistot. Vuoden 1540 maakirjan mukaan Takahuhti oli Suur-Pirkkalan suurin kylä, jossa oli 28 taloa. Asiakirjoissa alue esiintyy jo vuonna 1390, jolloin Laurens Takahwktis oli alueen katselmusmiehenä. Takahuhdissa käytiin Tampereen taistelua vuonna 1918. [Wikipedia & Louhivaara]

4 kommenttia artikkeliin ”Alasjärvenranta

 1. Alkuolettamuksesi oli oikea; tarkalleen ottaen se ei olekaan oikea katu vaan rekisterikummajainen jota ei ole viitsitty korjata. Osoitehausta se toki löytyy.

  Tykkää

  • Pumppaamolle on tehty osoitteenvahvistus 8.10.2018 ja asiakirjan mukaan se on Pappilassa. Oskarin kartan perusteella raja menee kuitenkin alempana ja pumppaamo on Niihaman puolella. Kumpi falskaa?

   Tykkää

 2. Osoite ei tarkoita katua. Muutoin en osaa vastata. Katsoin rekisteriin ja rekisteri katsoi takaisin, tällä kohtaa useampi asia on vaan väärin.

  Tykkää

 3. Menin halpaan, selitys löytyi. On kaksi Pappilaa. Pumppaamo sijaitsee kiinteistönmuodostuksen kannalta vanhassa Pappilan maarekisterikylässä (nro:589) mutta asemakaavan kannalta Niihaman kaupunginosassa (nro:028) Alasjärvenpuistossa. Puistoalueen kiinteistönmuodostusta ei ole tehty ja tuskin tullaan tekemäänkään.

  Vanhoista maarekisterikylistä on jäänteitä pitkin ja poikin; hämääväksi asian tekee se että nykyisillä kaupunginosilla ja vanhoilla kylillä on toisinaan sama nimi. Samaan tapaan on kaksi Messukylää, kaksi Takahuhtia, kaksi Leinolaa… vanhojen kylien maita voi löytyä kaukaakin, esim. Vuoreksen liepeillä on Messukylän kylän (585) vanhoja metsäpalstoja.

  Maarekisterikylät Tampereella tunnistaa siitä että niiden numerointi alkaa viidestäsadasta ylöspäin. Kiinteistötunnuksessa numero vastaa kaupunginosan numeroa.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.