Alasenkatu

Aakkosten ensimmäinen katu Kaukajärvellä on 120 metriä pitkä Alasenkatu. Kevyen liikenteen väylään päättyvä lyhyt katu johdattaa muutamien kerrostalojen väliin.

Alasenkatu on saanut nimensä Haiharan kartanon pihapiirissä olevalta itsenäiseltä Alanen -nimiseltä talolta. Alanen irrotettiin Keskisestä 1700-luvulla ja yhdessä Ylisen kanssa kolme tilaa muodostivat Haiharan kylän kantatalot. Luonnollisesti Alasenkadun

alasenkatu kokonaan

Alasenkatu lopusta alkuun.

lähistöltä löytyvät myöskin Keskisenkatu sekä Ylisenkatu.

Alasenkatu on ilmestynyt kaavaan vuonna 1973. Kadun varrella sijaitsevat seitsenkerroksiset elementtitalot ovat 70- ja 80-lukujen vaihteesta, eivätkä enää ole ihan parhaassa terässään, vaikka yhden pinnassa näytäkin olevan tuoreempi maali, lasitetut parvekkeet ja punaruskeita koristeneliöitä seinissään.
Näin kevään korvalla pihat tietysti näyttävät ekstra-ankeilta, kun istutukset ovat talven jäljiltä piilossa ja piha näyttää olevan vain jättimäinen loskan peitossa oleva parkkialue.

alasenkatu graffiti

Alasenkadun graffitit

Tie päättyy kevyen liikenteen väylään, jota pitkin pääsisi Haiharan kartanolle. Kävelyliikennettä on runsaasti, ilmeisesti jostain juuri oikaisi kävelytielle bussilastillinen ihmisiä. Kadun viimeisenä sijaitsevan talon piharakennus on houkuttelevan näköisesti maalattu, joten poikkeuksellisesti jatkan matkaa vielä vähän seiniä kurkistelemaan. Rakennuksen seiniin on maalattu runsaasti kukkia, pöllöjä ja jokin sarvipää. Paluumatkalla silmiin osuu vielä yhden roskakatoksen viereen kasattu joulukuusikasa. Hyvässä kunnossa näyttivät olevan, vaikka loppiaisesta on jo reilusti aikaa.

Kaukajärvi

alasenkatu loppuKaukajärven maaperä paljastui jään alta 3300-2800 eaa. Asutusta siellä on ollut yhtäjaksoisesti viikinkiajasta (800-1050) alkaen. Ensimmäiset nimeltä tunnetut kaukajärveläiset ovat keskiajan (n. 1155-1550) lopulla eläneet tilalliset Simo Paroinen, Juho Viluinen ja Mikko Juha. Kaukajärven lähiötä on aloitettu rakentamaan 1960-luvulla, ensimmäisenä Tampereella. Nimensä se on saanut alueen järvestä. Kaukajärven tilastoalueella oli asukkaita vuonna 2017 yhteensä 12 326.

Kaukajärvi sijaitsee Kangasalan rajalla. Naapurikaupunginosia ovat etelässä Hervanta ja Rusko, lännessä Lukonmäki ja Viiala sekä pohjoisessa Hankkio, Haihara ja Vehmainen. Kaukajärvellä sijaitsee mm. Haiharan kartano, jonka alueella on nykyisin taidekeskus ja kesäkahvila. [Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut 2011]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.