Alanikkilänkatu

Kaukomatkailun jälkeen vuoroon tuli hiukan lähempänä sijaitseva katu, kun matka suuntautui Linnainmaalle Alanikkilänkadulle.

Alanikkilänkatu on ilmestynyt kaavaan vuonna 1954 ja se on saanut nimensä alanikkilankatujaetusta Nikkilän kantatalosta. Nikkilä oli yksi Leinolan kylän viidestä talosta, jotka mainitaan vuoden 1540 maakirjassa. [Louhivaara]

Omakotitalojen reunustama, noin 220 metrinen katu on ilmeisen rauhallinen ja tyhjä turhista kulkijoista, sillä lumitöitä tehnyt mies tervehtii ohi kävellessäni. Katseesta kyllä huomasi, että tuttuihin en kuitenkaan kuulunut. alanikkilankatu puutMaassa maan tavalla, tuumin ja tervehdin takaisin.  Täytyyhän sitä yrittää sulautua paikallisiin.

Erään talon seinässä näkyy hieman kotikutoinen yrityksen mainoskyltti ja pihassa seisoo A-teline, joka on saanut sen verran lunta pintaansa, että tekstistä ei aivan saa selvää. Jälkeenpäin se paljastuu Hoitola Valokasteeksi, joka nopealla vilkaisulla näyttää tavalliselta kauneushoitolalta, mutta tarkempi perehtyminen saa kuitenkin vähän nostelemaan kulmakarvojani. Varsinkin Kvanttikosketus ja Ykseyden siunaus saavat huuhaa-anturini värähtelemään melkoisesti, mutta ei kai näistä haittaakaan ole kukkaroa kauemmas.

Kadun päästä talojen vierestä johtaisi polku kohti Leinolankatua, mutta autoni on parkissa Alanikkilänkadun alkupään tienoilla. Siispä katselen hetken alueella pyörivää lintuparvea ja annan lumitöiden tekijälle aikaa saada hommansa valmiiksi. Sitähän saattaisi vahingossa joutua vaikka juttusille.

Linnainmaa

alanikkilankatu linnutLinnainmaa on noin 6 000 asukkaan kaupunginosa Itä-Tampereella noin kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta.
Linnainmaan nimen alkuperä on ollut vaikeasti selvitettävissä. Isonjaon pöytäkirjoissa vuodelta 1785 mainitaan Linnama-niminen pelto, joka oli usean Messukylän talon yhteisomistuksessa; nimi voi täten viitata Linnan kantatilaan. Toisaalta pellon nimi on voinut olla myös Liinamaa eli pelto, jolla on viljelty pellavaa. Myös kaupunginosan nykyinen nimi on epätarkka, sillä vanhat paikkakuntalaiset ovat käyttäneet nimitystä Jussilan alue siellä sijainneen Jussilan tilan mukaan.

Linnainmaan ensimmäinen asemakaava  vahvistettiin vuonna 1955 ja alueelle on 1970-luvulta lähtien syntynyt omakoti-, rivi- ja kerrostaloasutusta. Kadunnimistössä Alanikkilänkatu, Hannulankatu, Jussilankatu, Kirviälänkatu ja Ylinikkilänkatu viittaavat vanhoihin kantataloihin; Kirviälä oli 1960-luvulla esillä yhtenä vaihtoehtona kaupunginosan nimeksi. [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.