Alaniemenkatu

Ensimmäinen raholalainen katu on Alaniemenkatu Ala-Raholan puolella. Edessä on 350 metriä umpikujaa loivaan ylämäkeen.

Louhivaaran mukaan Alanimenkatu on saanut nimensä vanhan Alaniemi -nimisen asumuksen mukaan. Kaavoihin katu on päätynyt vuonna 1951. Ennakkovilkaisut alueelle Googlen kautta näyttivät varsin metsäistä ja vihreää, kapeahkoa tietä.

Puusto on kuitenkin tien varrella kymmenessä vuodessa vähentynyt, mikä tuskin ketäänalaniemenkatu talot yllättää. Varsinkin, kun talviaikana luonto on muutenkin kesää kaljumpaa. Pihoihin näkee selvästi ja yllättäen tien varrella on myös suuri aukea, jolle on jätetty kasvamaan yksi jylhä mänty.

Jako tiellä on selkeä: parittomalla puolella ovat omakotitalot ja parillisella puolella parikerroksiset rivitalot. Kadun varrelta katsottuna rivitalot näyttävät viihtyisiltä. Tämä takapihan puoli näyttää lähes yhtä suurelta, kuin monen tamperelaisen omakotitaloasujan postimerkin kokoinen pihaläntti. Talojen välistä kurkistaessa näkyy pilkahdus niiden takana kulkevasta Nokiantiestä. Fiksusti suuremman tien varteen on asetettu lisäsuojaksi varastot, katokset tai mitä lie autotalleja siellä onkaan. Ehkä joskus Nokiantietä kävellessä asia selviää, nyt projektin ei kuulu ihmisten pihoille saapastelu. Omakotitalojen puolella taas voi ihastella hienoja yksityiskohtia. Liuskekivisiä aidantolppia, sävysävyyn olevia ovia ja lumikolia sekä erikoisia postilaatikoita.

Koko kävelyn aikana vastaan tulee kaksi seuruetta. Ensimmäisessä kaksi ihmistä ja pieni valkoinen koira, toisessa yksi ihminen ja pieni musta koira. Liekö olisi seuraavalla kierroksella värien kirjo kasvanut.

Rahola

alaniemenkatu puuRahola kuuluu Tampereen läntisiin kaupunginosiin. Se rajoittuu pohjoisessa Tampere–Pori-rataan, lännessä Kalkkuun ja Villilään, idässä Epilään ja Kaarilaan sekä etelässä Pyhäjärveen. Rahola voidaan jakaa kahteen maantieteelliseen alueeseen, Ala-Raholaan ja Ylä-Raholaan.

Pirkkalan pitäjään kuulunut Raholan kylä mainittiin ensimmäisen kerran vuoden 1540 maakirjassa, jonka mukaan kylässä oli neljä taloa. Rahola-nimen pohjana on mahdollisesti oravannahkaa tarkoittanut sana raha, joka voi viitata entisajan eränkäyntiin. Raholan ensimmäinen asemakaava vahvistettiin vuonna 1944.

Porin radalla on sijainnut vuonna 1937 käyttöön otettu Raholan seisake (lyhenne Ral. Paikalle valmistui liikennepaikkarakennus vuonna 1951. Henkilöliikenne Raholan seisakkeella lopetettiin vuonna 1983, liikennepaikka lakkautettiin vuonna 1984 ja liikennepaikkarakennus purettiin vuonna 2001. [Wikipedia] & Louhivaara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.