Seuraavaksi vuorossa oleva Ala-Nallin tie kertoo Tampereen koosta paljon. Nelisenkymmentä kilometriä keskustasta Terälahdessa sijaitsevalla yksityistiellä on mittaa noin kilometrin verran.
Terälahti on sen verran kaukana keskustasta, että tänne ei kovinkaan usein tule lähdettyä huviretkeilemään. Nytkin toki asia oli erittäin tärkeä.
Ala-Nalli kuulosti ennakkoon jälleen jaetulta tilalta. Verkosta löytyykin hyvin Nallin historiaa, varhaisimmat merkinnät ovat 1500-luvulta saakka. Nykyisin Nallin tila on Tampereen kaupungin omistuksessa.
Ala-Nallin tiellä on viikonloppuna hiljaista. Kuten monet muutkin yksityistiet, se on hyvin aurattu. Täällä ei varmaankaan olla kaupungin hankkimien urakoitsijoiden varassa, vaan selkeästi tehdään asiat itse.
Sen sijaan monien pihaliittymien edessä on paksu koskematon hanki kertomassa kesäasuntojen talvilevosta. Paikalla ovat käyneet jälkien perusteella ainoastaan peurat, jänikset ja naapuruston kissa.
Kilometrin mittainen metsäinen tie on nopeasti kävelty. Auraus päättyy viimeisen talon luokse ja sen jälkeen tie muuttuu kapeaksi uraksi kohti Nallinsalmen ylittävää vanhaa siltaa ja sen takana häämöttävää muuntamoa. Tarkistus kartasta kertoo, että muuntamorakennusta ei ihan lähiaikoina pääse tutkimaan, meidät erottaa toisistamme seitsemäntoista kirjainta ja niiden kadut.
Terälahti
Terälahti sijaitsee Tampereen pohjoisosassa, entisessä Teiskon kunnassa. Se sijaitsee noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Tampereen keskustasta, kuuluen pohjoiseen suuralueeseen ja Terän suunnittelualueeseen.
Terälahdessa on kauppa ja asiamiesposti, kirjasto, alakoulu ja päiväkoti. Siellä sijaitsevat myös Teiskon kirkko ja museo sekä Metallityöväen liiton omistama Murikka-opisto.
Kylässä on kyläyhdistyksen mukaan asukkaita vajaa 500 – Tilastokeskuksen mukaan Terälahden postinumeroalueella asuu kaiken kaikkiaan vajaa 900 asukasta ja alueella on työpaikkoja noin 200. [Wikipedia & Terälahden kyläyhdistys]