Ala-Heikkilänkatu

Seuraavaksi matka suuntautui uuteen, itselleni tuntemattomaan kaupunginosaan Ristinarkkuun ja Ala-Heikkilänkadulle. Ala ja ylä -alkuisia teitä ja paikkoja tuntuu riittävän, täälläkin niiden tarina on tuttu: Paikalla on sijainnut Heikkilän talo, josta ovat muodostuneet Ala-Heikkilä ja Yli-Heikkilä.

Heikkilän alaheikkilankatu pelto isännäksi mainitaan 1500-luvun loppupuolelta Messukylän lukkari Heikki Martinpoika. Neljäsataa vuotta myöhemmin, vuonna 1983 on n. 130 metriä pitkä Ala-Heikkilänkatu tullut mukaan Tampereen kaavaan.

Ala-Heikkilällä on rauhallinen tunnelma. Liikenteen ääniä ei juurikaan mistään kuulu, eikä ketään näy missään yksinään pihassa höntsäilevää poikaa lukuun ottamatta. Muutamien, perustamperelaista postimerkkipihaa suuremmilla tonteilla sijaitsevien omakotitalojen jälkeen eteen tulee peltoja (tai niittyjä, lumi vaikeuttaa tunnistamista jonkin verran), vanha navetta ja kasa kieltomerkkejä. Ala-Heikkilänkatu on kävelty, veljensä Ylä-Heikkilä seuraa perässä vuosien päästä.

Ristinarkku

alaheikkilankatu seinaRistinarkku rajautuu etelässä Tampere–Haapamäki-rautatiehen sekä idässä Tampereen itäiseen kehätiehen. Naapurikaupunginosat ovat Hakametsä, Huikas, Takahuhti, Pappila, Linnainmaa, Hankkio ja Messukylä.

Ristinarkun alue oli Messukylän kuntaan kuuluneen Takahuhdin kylän keskus. Ristinarkku-nimen loppuosan pohjana on todennäköisimmin notkoon raivattua niittyä tai peltoa tarkoittava sana orko. Professori Viljo Nissilä on arvellut, että maanmittari, jolla ei ole ollut paikallistuntemusta, on kirjannut sanan orko omasta mielestään ymmärrettävämpään muotoon arkku. Näin alkuperäinen nimi Ristinorko, joka olisi tarkoittanut tienristeyksen viereen raivattua peltoa ja vähitellen myös risteystä, olisi muuttunut äänneasultaan samankaltaiseksi Ristinarkuksi. Toisaalta myös sana arkku on monitulkintainen, koska se voi viitata esimerkiksi ruumisarkkuun tai silta-arkkuun. Nimen juuret saattavat ulottua 1200-luvulle, koska Takahuhdin asutus oli muodostunut ryhmäkyläksi viimeistään 1300-luvulla. Ristinarkun ensimmäinen asemakaava vahvistettiin 1950-luvulla. [Wikipedia & Louhivaara]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.