Aksintie

Seuraavana vuorossa Jokipohjassa sijaitseva Aksintie. Sinne olisi hyvä livahtaa lähistöllä pidetyn aamiaispalverin jälkeen. Sehän on kartan perusteella ihan siinä lähistöllä. Vai onko sittenkään…

Lillanin aamiaispalaverista poistuessamme naputtelin Aksintien auton naviin. Matkaa reilu kilometri, joten montaa minuuttia siihen ei tarvitsisi käyttää. Pienellä herpaantumisella vain auto luuli suunnan toiseksi ja lopulta päädyin pienen mutkan jälkeen arpomaan onko autoni linja-auto vai olenko matkalla tontille. Päätin

aksintien possut

Aksintien possukokoelma

määränpääni olevan tontti Aksintiellä ja jatkoin matkaa.

Aksintiellä on mittaa nelisenkymmentä metriä. Nimensä se on saanut ilmeisesti alueella asuneesta henkilöstä. Alueella tunnetaan myös Aksintanhua, jolla tarkoitettiin pientä polkua Skraatarlasta Vihiojan Portaankorvan sillalle. Asemakaavaan Aksintie ilmestyi vuonna 1939, jolloin valmistui alueen ensimmäinen osa-asemakaava.

Aksintie on nopeasti kävelty. Tien alussa muistutetaan satunnaista kulkijaa umpikujasta, jos vaikka jollekin tulisi mieleen jatkaa matkaansa edessä siintävien kerrostalojen välistä kohti Kärrymiehentietä. Tiellä on neljä taloa, joilla kummallinen numerointi 7,14, 20 ja 22. Mahtaako katu olla joskus keskeltä katkaistu.

Tien päässä odottaa betonipossujen kokoontumisajo. Moikkaan possut ja käännyn takaisin lähtöpisteeseeni.

Jokipohja

aksintie kieltoJokipohja eli XXVI kaupunginosa muodostaa yhdessä Nekalan ja Vihiojan kanssa Nekalan alueen. Jokipohja rajoittuu pohjoisessa Iidesjärveen, idässä Muotialaan, etelässä Veisuun sekä lännessä Jokipohjantiehen jonka toisella puolella on Vihiojan kaupunginosa.

Jokipohja on alun perin ollut Hatanpään kartanon peltoaluetta. Jokipohjan torppa mainitaan vuonna 1837, ja saman nimisiä torppia on seudulla ollut muitakin. Torppien välisessä notkossa oli aikanaan ollut oja. Notko oli siis entistä joen pohjaa, millä perusteella kaupunginosan nimi on ymmärrettävissä. 

Jokipohjassa sijaitsevat myös jatkosodan aikana rakennetut Asevelikylä ja Ruotsalaiskylä, joiden talojen suunnitteluun osallistui muiden muassa akateemikko Alvar Aalto. Jokipohjassa sijaitsee myös Nekalan siirtolapuutarha. [Wikipedia & Louhivaara]

2 kommenttia artikkeliin ”Aksintie

  1. Jotenkin olin missannut että tällainen katu on edes olemassa, en olisi osannut nimen perusteella sijoittaa katua minnekään. Nyt tuli se aukko katutietämyksessä paikattua kiitos tämän blogin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.