Ajoksenkatu

Tutumpi Ajos löytyy Kemistä, mutta nyt on aika suunnata tossut Uuteenkylään ja 140 metriä pitkälle Ajoksenkadulle.

Ajos esiintyy vuoden 1784 asiakirjoissa Takahuhdin talojen tilusnimenä, jonka mukaan Ajoksenkatu on nimetty. Nimessä on todennäköisesti kyse pellon ajamisesta eli kyntämisestä. Ei paiseesta, kuten ensimmäinen oma mielleyhtymäni oli.

ajoksenkatu jaahalli

Kissanmaalla sijaitseva Hakamettän jäähalli

Ajoksenkatu on ilmestynyt kaavaan 1958. Katu alkaakin harmailla kerrostalopäädyillä, jotka näyttävät vahvasti 60-luvun tuotteilta. Pidemmällä kerrostalot näyttävät jonkin verran uudemmilta, mutta ankea harmaa on niissäkin pääosassa. Väripilkkuna kadulle on parkkeerattuna kanariankeltainen kuorma-auto, joka on samassa kohdassa Googlen katukuvassakin.

Kadun päässä on pienen viheralueen kiertävä lenkki. Valitsin kiertosuunnaksi myötäpäivän ja jäin päähän katselemaan näkymää jäähallin takapihalle. Jostakin historiasta varmaan selviäisi, miksi ihmeessä Kissanmaalla sijaitsevan jäähallin nimeksi on 60-luvulla päätetty antaa Hakametsän jäähalli.

Lenkin päässä on käynnissä renkaanvaihto. Hieman kulmikkaan oloinen talvirengas on vaihtumassa pyöreämpään malliin.

Uusikylä

ajoksenkatu rengas
Uusikylä sijaitsee noin neljän kilometrin päässä keskustasta. Se rajautuu idässä Ruotulaan ja Huikkaaseen, etelässä Hakametsään, lännessä ja pohjoisessa Kissanmaahan. 

1900-luvun alussa rakennettiin Messukylän Takahuhdin kylästä Tampereen keskustaan tie, jonka varteen Messukylän puolelle, heti kaupungin rajan taakse muodostui tamperelaisten rakentama asuinalue, Uusikylä. Kolmen Takahuhdin kylän talon, Kokon, Kyrölän ja Jankan omistajat vuokrasivat halukkaille rakennuspaikkoja. Alueen ensimmäinen asukas oli Konsta Wilkman Messukylästä.
Kaikki Uudenkylän talot oli aluksi rakennettu vuokramaalle, mutta jo vuonna 1918 talojen omistajat lunastivat tontit omikseen. Vuonna 1919 Uudessakylässä oli kolmisenkymmentä asuinrakennusta, ja vuonna 1938 asukkaita oli alueella 813. Alue liitettiin muun Messukylän kunnan mukana Tampereen kaupunkiin vuoden 1947 alussa ja ensimmäinen asemakaava valmistui vuonna 1958. [Wikipedia & Louhivaara]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.