Aitoniitynkatu

Ei neljää ilman viidettä, suunta taas kohti uutta Aitoa. Tällä kertaa on vuorossa maltillisesti 600 metrinen Aitoniitynkatu, joka sijaitsee jo huomattavasti aiempia aitoja lähempänä keskustaa.

aitoniitynkadun kivipuutarha

Aitoniitynkadun kivimuuri.

Aitoniitynkatu on ilmestynyt kaavaan 90-luvulla. Nimeämisperusteena sillä on vanha viljelysnimi Aitoniitty, jolla aikanaan on tarkoitettu useiden pienien peltojen mu0odostamaa maanviljelysaluetta. Alueen osia olivat Etu-Aitoniitty eli Etuniitty sekä Pikku- ja Iso-Aitoniitty [Louhivaara].

Pienen, tiiviin omakotitaloalueen muodostava katu on mukavasti ympyräisen muotoinen. Sitä osaa arvostaa käveltyään kahdeksan kilometriä suoraa tietä kohti korpea samalla miettien saapuuko noutaja. Kadun alussa sijaitsee muutama kerrostalo, mutta ne on saatu autokatoksella ja metsään johtavalla kävelyreitillä eristettyä näennäisestä yhtenäisyydestä huolimatta selkeästi omakotitaloasujista erilleen.omakotiyhdistys

Kävelijöitä ohjataan ensimmäisessä mutkassa huomaavaisesti pois tontilta kävelytien katkaisevan kivipuutarhan avulla. Pakko siis vaihtaa tien toiselle puolelle. Katu on kapea, eikä kävelytietä ole, mutta täällä ylimääräistä liikennettä tuskin on. Täältä ei kulkua ole kuin kadulla sijaitseville tonteille sekä pienelle poikkikadunnysä Etuniitynkadulle.

Tonttikoko on Tampereella melko pieni ja täälläkin talot ovat varsin tiiviisti. Syksyiset pihatyöt on suurimmalla osalla jo tehtynä. Vastaan nitkuttelee lapsi fillaria työnnellen, kapeasta kadusta huolimatta mahdumme kuitenkin ohittamaan toisemme konfliktitta.

Leinola

Leinola sijaitsee Itä-Tampereella Linnainmaan, Holvastin ja Leinolan naapurissa. Etelärajana Leinolalla on Tampere–Haapamäki-rata.
Leinolan tunnetuin nähtävyys on metsässä, syrjäisellä Mannerheiminkalliolla sijaitseva, aina yhtä yllättäen lenkkeilijän eteen tupsahtava Mannerheimin patsas.

Leinola mainittiin vuoden 1540 maakirjassa Messukylän pitäjään kuuluneena kylänä, jossa oli viisi taloa. Näistä kolmen talon isännällä oli vuoden 1553 maakirjassa sama lisänimi Leinoij. Messukylä liitettiin Tampereen kaupunkiin vuonna 1947 ja Leinolan alueen ensimmäinen asemakaava vahvistettiin vuonna 1952. Alueen kadunnimistössä on Kalevala-aiheisia ryhmänimiä ja koira-aiheisia ryhmänimiä, joiden perustana on vanha paikannimi Koiramäki. [Wikipedia ja Louhela]

Yksi kommentti artikkeliin ”Aitoniitynkatu

  1. Paluuviite: Aitoniitynpolku | Tampereen kaduilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.