Ahvenjärventie

Kaksi kilometriä pitkä Ahvenjärventie sijaitsee kaukana. Todella kaukana. Tien käveleminen vaati hieman suunnittelua, matkaa kotoa kertyi yhteen suuntaan lähes 50 kilometriä.

ahvenjarventie romut

Suunnitelmat tietysti menivät uusiksi toisen harrastuksen vuoksi. Teiskoon tuli äkkilähtö, ja koska määränpäästä oli matkaa Ahvenjärventielle enää

17 kilometriä, niin tie tulikin käveltäväksi nopeasti. Ja rivakasti piti liikkuakin, jotta pois pääsi ennen pimeää.

Ahvenjärventie sijaitsee Velaatassa. Nimensä se on todennäköisesti saanut Ahvenjärveltä, jonka laitaa tie hetken matkaa kulkee. Ilmeisesti järvestä saa -tai on ainakin joskus saanut runsaasti ahvenia.

ahvenjärventie kuraa

Yksityistien mustapohjainen viitta on päässyt hieman vuosien kuluessa kallistumaan ja osoittaa päinvastaiseen suuntaan. Siitä huolimatta lähden kävelemään märkää hiekkatietä aikomaani suuntaan.

Heti ensimmäisen pienen mutkan jälkeen tulee silmiin turhan yleinen näky maaseudulla. Mätänä romahtanut rakennus ja sen vierellä varastoituna jos jonkinmoista vempainta, jotka myös ovat aloittaneet hitaan sammaloitumisen ja ruostumisen.

Tie on varsin pehmeässä kunnossa ja kärsinyt jonkin verran routavaurioita. Vähäisen liikenteen vuoksi se kuitenkaan ei ole täysin mahdottomassa kunnossa, vaikka muutaman kerran tossu varomattoman askeleen jälkeen uppoaakin pinnasta läpi. Kaikkein matalimmilla autoilla tänne ei kuitenkaan ole mitään asiaa, siitä pitävät muutamat kivet ja kuopat huolen.

Puolivälissä kävelymatkaa kuusikon takaa pilkottaa tyynenä pitkä ja kapea Ahvenjärvi. Mökkejä kurkistuskohdasta ei näy, todennäköisesti rakennukset ovat keskittyneet tien päässä sijaitsevan Näsijärven rantaan.

ahvenjärvi

Tien päässä on vastassa pieni aukeampi paikka. Metsän reunassa on kyltti 2 km. Edessä varoitetaan koirasta ja tiet muuttuvat selvästi pihateiksi. Aika kääntyä takaisin, kohti seuraavaa raittia.

 

Velaatta

ahvenjärvi 2 kmVelaatta on Tampereen pohjoisin tilastoalue. Se sijaitsee Teiskosta pohjoiseen, Ruoveden suuntaan ja kuuluu pohjoiseen suuralueeseen sekä Terän suunnittelualueeseen. Kun Teiskon kunta liitettiin Tampereeseen vuonna 1972, tuli Velaatasta osa Tamperetta.   Tampereen keskustasta ajomatkaa Velaattaan kertyy nelisenkymmentä kilometriä.

Velaatassa on muun muassa Velaatan maitolaiturimuseo, joka perustamisvuodestaan 1993 alkaen on pyrkinyt omalta osaltaan pitämään maaseutua elävänä ja Velaatan kylää maailmankartalla. Velaatan asukasluku vuoden 2014 lopussa oli 405 henkilöä. [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.