Ahoniemenkatu

Noin 120 metriä pitkä Ahoniemenkatu Tohlopissa on saanut nimensä Ahoniemen torpan mukaan. Torppa on tunnettu myös nimellä Mäntylä.ahoniemenkatu kylttiTorpista ei enää tällä kadulla ole tietoakaan, vaan niiden tilalla on huomattavasti uudemman oloisia rivi- ja omakotitaloja.

Kadun ohi olisi helppo ajaa, sinne ei myöskään satunnaisella ohikulkijalla todennäköisesti ole mitään syytä ajaa. Viime hetkellä ennen valokuvan ottamista huomaan vastaan kävellen tulevan miehen kahden lapsen kanssa. Toinen lapsista huutaa koko kapasiteetillaan, joten päätän vähän odotella kadun kuvaamisen kanssa.

Toisen puolen kadun näkymästä vie autotalli ovineen. Tylsää ja rumahkoa. Jään ihastelemaan hetkeksi toisella puolella kasvavan suuren koivun tuulenpesiä. Ja auto parkissanormaaliin tapaan tämänkin tekstin kirjoitus venyi, kun väliin tuli tuulenpesiin tutustumishaara googletteluineen.
Autotallin jälkeen kadulla on auto parkissa. Juuri muuta siihen ei mahtuisikaan. Autoon kyllä mahtuisi varmaan joukkueellinen väkeä.

Ensimmäiset vastaantulijat jäävät lyhyellä kadulla ainoiksi kulkijoiksi. Talojen pihoillakaan ei elämää näy. Tämäkin katu on mahdollista unohtaa kevääseen mennessä. Onneksi teksti ja kuvat kuitenkin palauttavat muistikuvat tarvittaessa.

Tohloppi

ahoniemenkatu puutTohlopin kaupunginosa sijaitsee Tampereen länsiosassa Ikurin ja Epilän naapurissa. Pirkkalan pitäjään kuulunut Tohlopin eli Tohloppilan kylä on mainittu jo keskiajan asiakirjoissa; vuoden 1466 laamanninkäräjillä toimi lautamiehenä Per Tohlopintha. Vuoden 1540 maakirjan mukaan kylässä oli neljä taloa, Raso, Epilä, Kohma ja Vaakkola. Tohlopin alue siirrettiin Pohjois-Pirkkalan kunnasta Tampereen kaupunkiin vuoden 1937 alussa.

Epilän muututtua talon nimestä alueen nimeksi Tohloppi-nimi jäi pitkäksi aikaa käyttöön vain järven nimenä, kunnes järven luoteispuolelle alkoi 1960-luvulla syntyä omakoti- ja rivitaloasutusta. Tohlopin asemakaava vahvistettiin vuonna 1967.

Tohlopinjärven rannalla olevan Yleisradion toimipisteen sanotaan usein sijaitsevan Tohlopissa. Se sijaitsee kuitenkin Ristimäen kaupunginosassa, vaikkakin Tohloppijärven rannalla. Sen sijaan Tohlopissa sijaitsee Tesoman palloiluhalli. [Louhivaaara & Wikipedia]

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.