Ahomansikantie

Noin 200 metriä pitkä Ahomansikantie sijaitsee Petsamon kaupunginosassa, Litukan siirtolapuutarhan alueella. Ahomansikka kuuluu samaan sarjaan siltä haarautuvien muiden marjojen kanssa.ahomansikka porttiLitukasta olen aiemmin vain kuullut tarinoita ja ajanut vauhdilla ohi ja läpi. Nyt on ensimmäinen tilaisuus tutustua siihen rauhallisesti kävellen. Todennäköisesti tammikuun sää ei ole siirtolapuutarhan miljöölle se kaikkein suotuisin, mutta todennäköisesti kävelyurakka tuo tälle alueelle myös kesäaikaan -vuosi tuskin on 2018.

Ahomansikantien portti on hieman jäässä, mutta aukeaa sentään potkimatta. Toki mahdollisuus olisi ollut mennä ali tai ylikin, mutta portti tuntui soveliaimmalta sisäänkäynniltä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole aiheuttaa suurempaa huomiota edestakaisin kävelyn ja valokuvaamisen lisäksi.

ahomansikantie polku

Tielle on tallaantunut vain kapea polku ja sen vieressä kulkevat muutamat eläinten tekemät jäljet. Osalle mökeistä menee polut, joten tyhjillään alue ei talvellakaan ole. Talviteloilla olevat puutarhat näyttävät risuisten aitojen takana hiukan ränsistyneiltä ja vähän masentuneilta. Muutama piha onneksi tuottaa positiivisen yllätyksen näin talviaikaankin siisteine pihoineen ja hauskoine yksityiskohtineen. Tunnelma on kuitenkin todella kaukana aiemmin vierailemistani siirtolapuutarhoista.

Parisensataa metriä toisen pään portille on nopsasti kävelty. Tie johtaa Litukanpuistoon, jossa en ole koskaan käynyt. Väliin se jää tälläkin kertaa, sillä päätän kävellä Ahomansikantien vielä toiseenkin suuntaan. Fiilis ei siitä muutu, portti on helppo sulkea selän takana ja jatkaa matkaa eteenpäin.

Petsamo

Petsamon kaupunginosan järjestysnumero on XXI. Se on nimetty Tarton rauhassa ahomansikantie rakennukset.jpgsaadun Petsamon alueen mukaan. Samaan aikaan, kun Neuvostoliitto luovutti Tarton rauhassa vuonna 1920 Suomelle Petsamon, ryhtyivät suuret teollisuuslaitokset rakentamaan työväestölleen asuintaloja kaupungin koilliskulmalle. Alue tuntui olevan kaukana kaupungista, joten se sai kansan suussa nimen Petsamo. Ensimmäinen kaava alueelle vahvistettiin vuonna 1921.

Petsamossa sijaitsee mm. Litukan siirtolapuutarha. Vuonna 1989 valmistunut Tampereen itäinen ohitustie, Kekkosentie, halkaisee Litukan ja koko Petsamon kaupunginosan kahtia. Louhivaara & [Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.