Ahkionkatu

Atalassa sijaitseva Ahkionkatu on aakkosissa ensimmäinen katu, joka on pätkäisty kahteen eri osaan, sillä alueen pääväylä Nikinväylä jakaa Ahkionkadun itäiseen ja läntiseen osaan. Kadun alku löytyy länsipäästä.

Ahkionkatu on molemmista päistään päättyvä katu. Umpiperä, josta pääsee poistumaan vain kevyen liikenteen väyliä. Melko umpinaiselta se alkutalven räntäsateessa vaikuttaakin, kun lehdet ovat pudonneet puista paljastaen kuluneet julkisivut, eikä lumi peitä pientareita.

ahkionkatu-colors

Ahkionkadun väriläiskä.

Alkupäästään katu on kuin pihaväylä ja sellaisena sitä varmaan halutaan pitääkin. Kivetylle osiolla kadun päähän on osoitettu parkkipaikat kahdelle vieraalle, mutta tilaan on jo ahdettu neljä autoa. En viitsi herättää naapurustoraivoa ja jätän oman kulkimeni kauemmas nurkan taakse kadun laitaan. Asvalttialueen ulkopuolella on mukavasti tilaa muiden jatkona, toivon ettei parkkipirkko ehdi paikalle rankaisemaan mahdollisesta luvattomasta maastoparkista.

Talojen numerointi alkaa kolmosesta ja seuraava on vasta pitkällä metsikön takana seitsemän. Väliin mahtuisi helposti suurempikin vitosen yksikkö. Metsä on melko tyypillinen talojen väliin jäänyt hoitamaton ryteikkö. Asuintalot ovat parikerroksisia rivitaloja, kenties 80-90 -lukujen taitteessa valmistuneita.ahkionkatu-yleisilme

Nikinväylän toisella puolella kadun näkymä on avarampi, koska metsää ei ole. Kadun päässä on opastekyltti uimarannalle. Kartta osaa kertoa, että vastassa olisi Halimasjärvi.  Tie on melko persoonattoman oloinen, sijaintini voisi olla oikeastaan missä tahansa Tampereen 90-luvun alun lähiössä. Kaikkihan sen tyypillisen punatiilisen ja valkorimaisen rivitalotyypin tietävät.

Katu päättyy Ahkionkujaan, joka sopivasti on aakkosjärjestyksessä listallani seuraava.

Atala

Koillis-Tampereella sijaitseva Atala on nimetty vuonna 1937 perustetun Ata Oy:n mukaan. Sen pääosin soista ja metsistä muodostunut alue oli aikoinaan Messukylän ja Suur-Pirkkalan kylien eränkäynti- ja riistamaita. Huomattava osa Atalan kadunnimistä liittyykin eränkäyntiin.

molokit

Ensimmäinen asemakaava alueelle vahvistettiin vuonna 1980. Atalan kaupunginosan rakennuskanta koostuu nykyisin pääosin 1980-luvulta lähtien rakennetuista rivi- ja omakotitaloista. Alueella on säilynyt jonkin verran myös vanhempaa asustusta, kuten rintamamiestaloja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.