Agronominkuja

Agronominkuja löytyy Veisusta läheltä Ahlmanin maatalousoppilaitosta. Itse asiassa oppilaitos on antanut nimensä niin tälle kujalle, kuin suurelle joukolle muitakin alueen väyliä.

Kuja on melko lyhyt, noin 160 metriä. Vuoden 2011 Google Maps-kuvissa se on vielä päällystämätöntä hiekkatietä, mutta nykyisillään asvaltoitu. Kuvissa kadun päässä näkyvillä oli myös kirjelaatikko, mutta Posti on moisen palvelun alueelta vuosien saatossa poistanut. Lähin laatikko löytyy nyt Veisunkadulta.

omenat-ja-peukku

Peukalonpään kokoiset koristeomput.

Kuvissa ehdin ihastelemaan ennakolta jo valtavaa puutarhatonttia kadun koillispuolella. Huono kaupunkituntemukseni selvisi paikan päällä, kun sain kuulla sen olevan juurikin alueen nimistöön vaikuttanut maatalousoppilaitos. Kenties tästä viisastuneena perehdyn hieman kyseisen laitoksen alueeseen ja toimintaan. Aidan takana odottaneet miniomenat näyttivät hauskoilta, mutta tällä kertaa en syyllistynyt omppuvarkauteen. Näyttivät happamilta mokomat.

Puutarhan takana näkyy sininen Ahlmanin kartano, joka tarjoaa kokous- jaagronomi_1 juhlapalveluja. Lähellä tietä on keltainen huvimaja, joka vaikuttaa syksyn ankeassa aamussa masentuneelta ja on selkeästi hoivan tarpeessa. Sen pirteämmältä ei näytä rivitalokaan oppilaitoksen aidan takana. Kesällä talo on varmasti lehtipuiden takana jemmassa, mutta syksy on paljastanut sen kadun kulkijoille. Toisella puolen katua omakotitalot näyttävät viihtyisämmiltä ja pihat hoidetuimmilta. Kenties suutarin lapsilla ei ole puutarhoissakaan kenkiä.

niitty

Siellä sillan suunnalla se geokätkö piileksii.

Päättyvä katu tarjoaa muutaman kieltomerkin muuttuen kevyen liiketeen väyläksi ja aidatuksi niityksi. Nurmikentän toisella puolella siintää paikka, josta syksyllä löysimme uuden geokätkön ensimmäisinä. Aika kääntyä takaisin, postittamattomat kirjeet käsilaukussa rytistyen.

Veisu

Veisu sijaitsee eteläisellä kaupunkialueella Koivistonkylän ja Korkinmäen välissä. Kaupunginosa on saanut nimensä Messukylään kuuluneesta Veisun (alun perin Veisulan) talosta, joka mainittiin asiakirjoissa jo vuonna 1540.
Veisun talosta lohkottiin aikoinaan Virsi- ja Laulu-nimiset tilat, mistä syntyi sanonta: ”Messukylän taloja ovat virsi, veisu ja laulu.” Veisuun vahvistettiin ensimmäinen asemakaava vuonna 1953.
Alueen kadunnimet viittaavat suurelta osin maa- ja kotitalouteen siellä sijaitsevan Ahlmanin ammattiopiston (aikaisemmin maamies- ja emäntäkoulu) mukaan.
[Wikipedia]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.